Sanal Manipülatifler

Manipülatif kelimesi İngilizce'de herhangi bir nesneye dokunarak,nesneyi kullanarak ve fiziksel özelleklerini değiştirerek farklı bir şekle ve kalıba döndürme anlamına gelmektedir.

Eğitimsel açıdan manipülatifler irdelenen nesnelerin ve kavramların farklı şekil ve kalıplarının somutlaştırılmasında kullanılmaktadır.

Sanal manipülatifler ise bilgisayar ortamında bilhassa bazı soyut kavramların modellenerek somutlaştırılmasıyla, somut algılama düzeyinde olduğu varsayılan ilköğretim öğrencilerinin kavramları daha iyi anlama, kavramlar üzerinde yorum yapabilme ve kavramları problem çözmede kullanabilme yeteneklerini geliştirmelerinde yardımcı olduğu varsayılmaktadır.

Türkçede sanal manipülatif kelimesi ayrıca "öğrenme nesneleri" ve "soyut modeller" olarak kullanılmaktadır.

Her ders işlenecek kavram ve kazanımlara özel çok farklı sanal manipülatifler geliştirilebilir ve her sanal manipülatifin kullanımı diğerinden bağımsız olduğu için sanal manipülatifler ilköğretim müfredatını zenginletirici bilgisayar etkinlikleri olarak kullanılabilirler.

Somut modellerin bazı fiziksel kısıtlamaları ve ücretleri düşünüldüğünde, sanal manipülatifler ilköğretim matematik öğretimi için vazgeçilemez zengin imkanlar sunmaktadır.

Bu sitede ilköğretim Matematik Müfredatı için geliştirilmiş sanal (bilgisayar) manipülatiflerinden örnekler sunulacaktır.

Sitelerin bir kısmı İngilizce olmakla birlikte, Matematik modellemeleri kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

  1. NLVM
  2. Wisweb
  3. Nrich Math
  4. Phet
  5. Computing Technology For Math Excellence
  6. Mathigon
  7. Pearson
  8. Shodor
  9. Math Playground
  10. Toy Theater
  11. Didax
  12. Math Learning Center
  13. NCTM Illuminations
  14. Visnos
  15. Mashup math
  16. Arcademics
  17. Mathsbot
  18. Oryx Learning
  19. Geogebra
  20. ABCYA
  21. Mathies